Kompresní oblečení jako vhodná „domácí“ terapie při otocích, celulitidě, únavě

Už jste slyšeli o kompresním oblečení? A víte, že je to skvělá pomůcka pro podporu a úlevu při problémech, které vás možná trápí a do velké míry souvisí se stagnací lymfatického a problémech s žilním systémem?

Proč stagnuje lymfatický systém?

Příčin může být mnoho. Většinou se v praxi potkávám s kombinací několika faktorů. Co je však klíčové pro trvalé vyřešení problémů je nejen moje terapeutická rada a samotná terapie například formou manuálních lymfodrenáží, ale vaše zapojení se do procesu ozdravení Vašeho těla. A to na denní bázi. Jednou z možností, a to pro většinu z vás, je nošení kompresního oblečení. Pomůže Vám to s problémy jako jsou

  • Otoky končetin
  • Napětí v nohách
  • Otoky i jinde na těle hlavně v oblasti bříška, rukou
  • Zhoršení stavu žilního systému, který se projevuje zvýšenou tvorbou metliček na nohách
  • Záškuby v končetinách, křeče
  • Zvýšená únava
Komprese – podpora krevního toku a lymfatického systému

Komprese jako součást komplexní léčby v lymfoterapii

Komprese je nedílnou součástí každé léčby či preventivní péče o náš lymfatický systém. V rámci léčby sekundárních lymfedémů se můžete potkat s několika typy komprese :

· komprese jednoduchou bandáží – volí se ve fázi redukce otoku u nestabilních otoků nevelkých rozměrů nebo u stabilizovaných otoků s rozvojem subakutních kožních změn;

· vícevrstevná kompresivní bandáž – je indikována u nestabilních otoků ve fázi redukce otoku;

· kompresivní elastické punčochy (dále jen KEP) – jsou učené k dennímu nošení u pacientů se stabilizovaným lymfatickým otokem (Benda et al., 2007)

Proč to zde zmiňuji. Pokud přijdete do zdravotnických potřeb, najdete zde vždy několik typů kompresních pomůcek – od návleků na nohy, ruce po kalhoty se zvýšeným sedem, nátělníků, podprsenek. Je dobré vědět, co vy osobně potřebujete. Pokud v tuto chvíli

  • Jste po onkologickém onemocnění
  • Řešíte s lékařem vážný stav, který souvisí se stagnací lymfatického systému jako jsou lymfedémy a další
  • Pokud jste po operaci

Je na místě požádat o radu vašeho ošetřujícího lékaře nebo terapeuta a získat doporučení přímo od něj. Jaký typ komprese je v tuto chvíli pro vás vhodný.

My se zde věnujeme hlavně prevenci a využití kompresního oblečení určeného pro denní nošení. Tedy využití regenerační komprese jako prevenci či řešení lehkých problémů, které jsou důsledkem stagnace lymfatického systému a špatného prokrvení tkání. To jsou například otoky (nezpůsobené jiným onemocněním například ledvin, srdce), celulitida, pocity těžkých nohou, tvorba metliček na nohách.

Jak funguje regenerační komprese?

Tento typ komprese je určený pro nošení přes den, kdy jste v přirozeném pohybu. Tedy konkrétně, například mám po příchodu z práce pocit těžkých nohou. Vezmu si tedy například kompresní legíny na doma na večer, kdy vykonáváte běžné domácí činnosti. Pokud to práce dovoluje, můžete nosit regenerační kompresi i v práci – prodavačky, zdravotní sestry, terapeuti, kadeřnice atd.

Jemný tlak, který je díky oblečení vyvíjen na danou oblast na těle pomáhá aktivně zlepšit prokrvení, regeneruje lépe povrchová fascie a tím dochází i k lepšímu toku mízy v lymfatických cévách.

A pozor. Vždy si doplňky kupujte ideálně osobně. Na internetu se můžete inspirovat, ale je klíčové, aby vám oblečení sedělo. Pokud není jiná možnost, tak vždy respektujte tabulku velikostí výrobce. Důkladně se změřte.

Komprese je velmi vhodná i jako regenerační prostředek po sportu!!!

Řešení nejen pro naše nohy

Řekla bych, že velmi dobré je již povědomí o využití kompresního oblečení při problémech dolních končetin. Já bych ráda upozornila, že tento problém – otoky, špatné prokrvení, větší únava svalů se netýká jen nohou. Stagnace lymfatického systému se projevuje po celém těle. Velmi dobře nám regenerační komprese funguje jako součást terapií a můžete ji využít i vy sami například při problémech:

  • Otoky paží
  • Otoky břicha
  • Otoky v oblasti hrudníku i zad

Regenerační komprese je vhodná i při potížích spojených s pohybovým aparátem. Velmi dobře mi jako součást komplexní terapie kompresní oblečení pomáhá i v případě, že řešíme problémy jako jsou

  • Záněty karpálních tunelů
  • Dlouhodobé bolesti loktů, ramen
  • Zvýšená únava po sportu

Kdy kompresi nepoužívat?

Kompresivní punčochy a oblečení naopak nesmíte používat, pokud trpíte některým z těchto onemocnění:

  • periferní arteriální obstrukční nemoc dolních končetin,
  • městnavé srdeční selhání,
  • hnisavý zánět žil,
  • pokročilá periferní neuropatie,
  • některé typy ekzému.

Také rozhodně doporučuji konzultovat nošení i tzv. „regeneračních či udržovacích“ kompresních doplňků při otocích způsobených srdečním, jaterním či ledvinovým onemocnění. Po onkologické léčbě, také konzultujte nošení se svým terapeutem či lékařem.

Co teď?

Podívejte se, jaké možnosti jsou. Jaký problém vás trápí a kde na těle a co je tedy možné nosit? Pokud si nejste jistá, napište mi. Nebo konzultujte nošení se svým terapeutem či lékařem!

Pořiďte si kompresní oblečení a nenechte ho ležet ve skříni. Klíčem je pravidelné používání! Ostatně jako vše. Většina doporučení od terapeutů, lékařů funguje, ale je třeba je dodržovat. Zařadit do svého běžného denního režimu.

Můj tip pro Vás a jako dárek slevový kód 🙂

Velmi ráda doporučuji legíny a další kompresní oblečení od společnosti Lipoelastic.cz. Mají velmi krásné a hlavně funkční oblečení, které se dobře nosí a není určené jen pro dámy velikosti S. Sama nosím pravidelně kompresní legíny a jsem maximálně spokojena. Nosím je i v práci, protože pokud pracuji celý den na nohách a nemám možnost rozhýbat se, velmi mi tyto kalhoty pomáhají od napětí v nohách a od otoků.

A mám pro vás milou zprávu. Pro všechny z vás, kteří se rozhodnete je vyzkoušet. Využijte slevového kódu ode mě. Svůj slevový kód na nákup ve výši 10 % získáte ZDE. Získáte tak 10 % slevu na váš nákup a lze jej využít opakovaně.

Napsat mi můžete na info@nopills.cz. Pokud chcete řešit váš problém komplexně, můžete si najít svůj termín a objednat se na Lymfoterapii u mě online na www.psychosomatik.cz  

Mějte krásný den,

Katy Fadljevičová

KPZ pro zdravou lymfu

e-Kniha první záchrany pro zdravou lymfu je přehledný a názorný souhrn informací, které vám pomohou udržet ve zdraví vaše tělo i mysl. 

Proč je lymfa klíčová pro zdraví každého z nás? Co způsobuje problémy jako je únava, otoky, špatné trávení, celulitida, problémy se spánkem, obezita a řada dalších? A co s tím můžete dělat Vy sami a hned? Pohodlně z domova? Čtěte...

Najdete zde jednoduše vysvětlené souvislosti lymfy a dalších systémů v těle, příčiny vzniku problémů. 

A praktickou část s návody na:

- domácí lymfatické masáže

- kuchařku pro zdravou lymfu a harmonické trávení s 50 recepty

- praktické sestavy cvičení na každý den pro harmonizaci lymfy, posílení fascií a svalů

- seznam podpůrných bylinek, domácích nápojů pro silnou imunitu a zdravé střevo

450 Kč

Komentáře
  • MŮJ YOUTUBE kanál – inspirace pro Vás
  • Kdo stojí za blogem?

    KATEŘINA FADLJEVIČOVÁ

    Mým cílem je pomoci Vám najít rovnováhu a cítit se skvěle ve Vašem těle. Zbavit Vás bolesti a naučit Vás vědomě ukotvit zdravé návyky, aby jste byli sami sobě tím nejlepším koučem, trenérem. Naučili se sami postupně a hravě zvládat denní stresové situace a dobít baterky přirozenou cestou.

    Nebo Vám pomoci k trvalé životní změně a rozvoji, ať již chcete změnit práci nebo vyřešit osobní problém. Protože! Vaše životní rovnováha vychází ze zdravého těla, umění zvládat a vědomě využívat zdroje, které máme každý v sobě.

    Více o mně na mém webu psychosomatik.cz