Chronický zánět jako společný jmenovatel civilizačních chorob i psychické nepohody. Jaké je řešení?

Kde začít při řešení problémů jako jsou onemocnění tepen, srdce, dlouhodobé problémy s trávením, snížená obranyschopnost organismu, únava, úzkosti, deprese? Jedním ze společných jmenovatelů těchto onemocnění je chronický zánět.

Je to téma, které vydá na mnoho článků. Mým cílem, je postupně vás edukovat a nabídnout komplexní řešení pro úpravu vašich stravovacích návyků, správné a cílené podpory funkčními doplňky stravy i pro harmonizaci denních návyků a vyladění psychiky.

Jak pracuji s klienty?

Pokud pracuji s klienty, ať již řešíme přetrénování, nadváhu, stagnaci lymfatického systému, dlouhodobé problémy s trávením, které si často ani neuvědomujeme a přehlížíme je do doby, než nastane problém, vždy začínáme komplexní-holistickou revizí denních návyků. Od výživy po pohyb i aktuální psychický stav.

Nicméně pro jakoukoli změnu, potřebuje naše tělo, být zdravé. Mít energii. To zajistíme dostatečným příjmem živin. Formou stravy a vhodně zvolenými doplňky.

Ale čím začít? Co je klíčové?

Za mě jednoznačně zdravé střevo. Je to základ pro jakoukoli další změnu, zlepšení zdravotního i psychického stavu. Máme naštěstí již k dispozici řadu relevantních výzkumů, které jednoznačně prokazují

  1. Degenerativní nemoci tepen srdce a další civilizační choroby nejsou různé nemoci, ale symptomy, které jsou projevem jednoho hlubokého problému. Tímto problémem jsou chronické záněty.
  2. Chronické záněty ve střevech jsou jedním z faktorů, které negativně dopadají na naši psychiku
  3. Chronické záněty jsou způsobené nadměrnou konzumací průmyslově zpracovaných potravin jejichž dlouhodobá konzumace je toxická.
  4. Systémový zánět způsobují hlavně faktory: patologický poměr omega6 a omega3, nedostatek polyfenolů, prebiotik, betaglukanů, přebytek AGE a ALE ve stravě, přebytek cukrů a tuků, nedostatek minerálů

Přijde vám to složité?

Zjednoduším to. Hned v počátku začít pracovat na harmonizaci střeva, odstranění toxinů a škodlivých bakterií je klíčem pro nastartování samoozdravovacích procesů v těle. Teprve pokud začneme systematicky pracovat na harmonizaci střeva je naše tělo schopné začít i lépe pracovat s využitím minerálů a dalších živin, které do těla přijmeme stravou. Teprve následně má význam začít pracovat i na doplnění dalších živin a doplňků stravy podle vašeho problému.

Funkční doplňky stravy – fungují holisticky. Zinobiotic + pracuje v celém našem střevě.

A jak na to? Co můžete udělat hned?

Za svoji 10 letou praxi jsem vyzkoušel řadu skvělých i méně skvělých doplňků stravy.

Zakotvila jsem u společnosti Zinzino. Proč? Protože mi nabízí jednoduchá, ale velmi funkční řešení pro celkovou harmonizaci organismu všech mých klientů. Navíc mám k dispozici i funkční diagnostické krevní testy, které jsou skvělým startem pro zjištění aktuálního stavu vnitřního stavu organismu každého z vás.

Dnes ale představuji funkční holistickou směs vláknin, které výrazně pomáhají právě v řešení problémů s trávením. S odstraněním chronických zánětů ve střevech. Je to vždy jeden z prvních kroků, který doporučuji každému z vás.

Proč ZINOBIOTIC+?

Vyřešení zánětu ve střevech má velký vliv na likvidaci zánětů i v dalších částech těla. Pokud dáme do pořádku i tuto oblast, budou další možné oblasti zánětu již poměrně zanedbatelné.

Pokud jíme zdravou stravu obsahující probiotické vlákniny, které vyživují a podporují růst grampozitivních bakterií, potom máme ve střevech zdravý mikrobiom. Grampozitivní bakterie žijí ve vrstvě hlenu, kterou je tlusté střevo potažné z vnitřní i z vnější strany. Komunikují s buňkami ve stěnách střeva a vytvářejí zdravé prostředí.

Ultrazpracované potraviny likvidují zdravé prostředí ve střevě  tyto prospěšné grampozitivní bakterie nemají kde žít. Postupně jsou nahrazovány bakteriemi gramnegativními, které ničí hlenovitý povlak střeva a dostávají se až k jeho buňkám. Lipopolysacharidy, které tyto bakterie produkují, působí velmi prozánětlivě. Střevní stěna se narušuje a mezi buňkami střeva vznikají mezery. Toto porušení střevní bariéry se nazývá „syndorm zvýšené propustnosti střev“. Odpadní a toxické látky, které měly být vyloučeny, se dostávají do krve, lymfy a odsud k dalším částem zánětů, k nárůstu toxicity uvnitř těl a k problémům s tímto spojených.

Jak to vyřešit?

Právě proto vám představuji Zinobiotic +. Protože řešením chronického zánětu je nasazení probiotické vlákniny do stravy. Tím vytvoříme příznivé prostředí pro rozvoj a růst grampozitivních bakterií, jejich množství několikanásobně vzroste a tyto bakterie začnou produkovat látky likvidující gramnegativní bakterie a postupně jejich množství zredukují. Dojde k obnovení zdravé mikroflóry, sníží se zánětlivá reakce a střevo se zregeneruje.

Nicméně je třeba tyto vlákniny dobře nakombinovat. Tak, aby účinkovali ve všech částech střeva. A to Zinobiotic umí. Obsahuje totiž významné množství 8 dietních vláknin.

Prvním typem vlákniny jsou fruktooligosacharidy (FOS), které mají velmi malé molekuly. Užíváme je opatrně, protože k nastartování určité reakce stačí malé množství. Další vlákninou je inulin, který vypadá podobně jako FOS a navíc obsahuje fruktózu. Třetím druhem vlákkniny je 1-4 betaglukan, který je získáván z obilnin. Poslední, čtvrtý druh vlákkniny je rezistentní škrob ze zelených banánů. Jedná se o nejpomalejší z probiotických vláknin, jeho molekula je mnohem větší a komplexnější a dostane se tedy až do poslední části tlustého střeba.

Zinobiotic + – 1 dávka stačí.

Proč jich potřebujeme tolik?

Důvod je jednoduchý. Každý druh vlákniny vyživuje mikrobiom v jiné části střeva. Při pohybu potravy se jednotlivé složky postupně zpracovávají, a tak nejmenší fruktooligosacharidy živí bakterie v první části střeva, hned za prvním ohybem. Ve vodorovném tračníku přichází ke slovu inulín, dále pak probiotika na bázi 1-4 betaglukanů, a nakonec se do poslední části tlustého střeva dostává rezistentní škrob. Tímto způsobem pozitivně ovlivňujeme mikrobiom v celé délce tlustého střeva a tento stav je i z dlouhodobého hlediska udržitelný.

Probiotické vlákniny v Zinobiotic působí komplexně v celém tlustém střevu a slouží jako potrava pro grampozitivní bakterie.

Proč začít nyní?

Podzim a zima jsou pro trávení náročné. Tyto měsíce jsou opravdovou zkouškou pro naše trávení. Z mnoha důvodů. A klíčové je nehasit požáry. Klíčové je začít hned. Preventivně.

Udělejte si revizi vašeho jídelníčku. Zásadním problémem většiny z nás je velmi malé množství vlákniny ve stravě. Pokud se podívám na čísla, 9 z 10 z nás nekonzumuje ani minimální množství vlákniny doporučené WHO.

Co s tím?

  1. Upravit jídelníček a způsob stravování. Jíst vědomě a v klidu. A zařadit pravidelně do jídelníčku – celozrnné obiloviny, ovoce a zeleninu, pít dostatek vody.
  2. Snížit podstatně množství cukru a živočišných tuků ve stravě. Výrazně tak odlehčíte trávení potravy celkově a nebudete tělu dodávat látky, které naopak záněty podporují.
  3. Zařadit do denního režimu vhodné doplňky stravy. Já rozhodně doporučuji Zinobiotic+ a doplnit i zdravé množství Omega3 a Omega 9 kyselin a polyfenolů do stravy. Ty vám zajistí částečně pravidelná konzumace tučných ryb, olivového oleje. Vhodným doplňkem je Balance  Oil+ (lze ho pořídit ve formě oleje, kapslí. Je dostupná i verze speciálně upravená pro děti nebo verze pro vegany). 

Udělejte hned první krok ke svému zdraví

Pokud jste si jistí, že je váš jídelníček vyvážený a chcete podpořit zažívání preventivně, chcete snížit únavu, podpořit imunitu – NAPIŠTE MI, ZAVOLEJTE nebo si rovnou OBJEDNEJTE Zinobiotic + u mě v eshopu.

Pokud trochu tápete, napište mi. Jaký je váš problém? Vstupní konzultaci poskytuji zdarma. Stačí vyplnit formulář tady u mě na webu.

Chcete vše řešit krok po kroku? Tak je pro vás ideální můj komplexní měsíční program. Včetně vstupní diagnostiky. Pomohu vám začít se změnou, připravím jídelníček a celkově harmonizujeme váš denní režim.

Odhaduje se, že buňky v našem těle jsou jen ze 45 % lidské a 55 % tvoří mikroby, z nichž většina žije v tlustém střevě. Tyto mikroby se vyvinuly pro život uvnitř nás a my jsme na nich vývojově závislí. Je tedy důležité, abychom si náš střevní mikrobiom udržovali ve zdravé rovnováze.

Mějte krásný den. Dotazy mi pište na info@nopills.cz.

Kateřina Fadljevičová

Kateřina Fadljevičová – holistická terapeutka/osobní koučka. Zakladatelka programu holistické péče NOPILLS.cz.

Využité zdroje:

Zdroje: Zinzino group – doplnění přepis přednášky Dr. Paula Claytona Ph.D.; Zdravé střevo – David Frej, Jiří Kuchař; soukromá praxe – Kateřina Fadljevičová

Komentáře