Jak bolest ovlivňuje imunitní systém?

Bolest je jako varovný systém těla. A dnes se na ni podíváme z pohledu naší endokrinní a imunitní soustavy. Pokud pociťujete bolest, znamená to, že váš mozek hned spustí alarm. Endokrinní systém začne vylučovat hormony a imunitní systém spustí obranné reakce. Tělo tak začne bojovat s hrozbami, jako je virus, infekce nebo zánět.

Pokud je Vaše tělo v pořádku, vyrovná se s náhlou „hrozbou“ v organismu, kterou Vy cítíte jako bolest, většinou samo. A do krátké doby bolest odezní. Tělo se vrátí zpět do rovnováhy a regeneruje. Ale pokud je vaše tělo ve střehu neustále, je bez odpočinku a stále bojuje proti hrozbám, pak to nakonec může poškodit váš imunitní systém.

Nejlepší způsob, jak řešit přetrvávající bolesti, je najít samotnou příčinu bolesti. Péče o sebe by však měla být vždy. komplexní. Samozřejmě je na místě při náhlé bolesti vyhledat lékaře a diferenciální disagnostikou postupně odhalit důvody bolestí. Ale velká část odpovědnosti je i na Vás.

Pokud se jedná o bolesti pohybového aparátu, můžete se svěřit do rukou šikovného terapeuta. Holistický pohled na problém a techniky regenerační a preventivní péče jako jsou masáže, fyzio péče, revize jídelníčku a výběr suplementace přírodními výživovými doplňky, výrazně pomáhá dostat tělo do rovnováhy. A to Vám mohu nabídnout. Můžete mi napsat pokud máte dotazy nebo konkrétní problém na info@nopills.cz

Holistický přístup k tělu i mysli – Program Nopills.cz

Bolest zvyšuje hladiny kortizolu

Trvalá bolest, která trvá týdny nebo dokonce měsíce, může zvýšit hladinu kortizolu nebo stresového hormonu v těle. Tělo potřebuje kortizol, aby udrželo hladinu glukózy v krvi a zabránilo poškození nervů, jak vyplývá ze studie publikované v časopise Physical Therapy. Ale když je hladina kortizolu delší dobu zvýšena, pak může poškodit buňky, které jsou nezbytné pro dobré fungování imunitního systému.

Stresové hormony také mohou potlačit nebo narušit funkci imunitního systému. Výsledkem bude, že vaše tělo nebude schopno bojovat proti infekcím, jako jsou viry nebo bakterie, a vy nebudete schopni dosáhnout dlouhodobého uzdravení. Podle studie časopisu Trends in Neurosciences může bolest také urychlit růst nádorových buněk, protože imunitní systém organismu je oslabený.

Jak omezit bolest a její vliv na imunitní systém

To, co Vám mohu doporučit je zbavit se stresorů. Pokud máte bolesti, musíte udělat vše, co je ve vašich silách, abyste vyrovnali – kompenzovali následky dlouhodobého stresu. Je třeba vnímat tělo. Vědomě pracovat na nastolení rovnováhy a včas reagovat na podněty, které Vaše tělo i mysl dostávají do stresu a tím dostávají do nerovnováhy i hormonální systém.

Co pomáhá?

Klíčové je dostat život do rovnováhy. Práci kombinovat s fyzickou aktivitou. Mít dostatečný prostor i pro osobní sociální kontakty – čas strávený s rodinou, přáteli. Věnovat se také svému rozvoji a odpočinku.

Digitální kontakt, i když proti němu mnoho odporníků zbrojí, je také důležitý. I tohle spojení s lidmi vám může zlepšit náladu a snížit hladinu stresu. Nicméně je dobré najít si čas a někdy se také odpojit a jít si třeba do lesa úplně vyčistit hlavu, provětrat plíce.

Pro zbavení se bolesti je třeba odpoutat svou mysl od stresu. Od chronické bolesti pomáhají výborně dechová cvičení, meditace, jóga. Důležitá je pravidelná fyzická péče jako jsou masáže a další fyzio terapeutické metody. Pokud trpíte bolestmi a napětím v těle, ať je to akutní problém nebo chronický problém, neváhejte a přijďte. Objednat se můžete zde.

A nezapomínejte, že klíčem k dobré regeneraci je optimální spánek, dobré jídlo a dostatek tekutin. To jsou tři klíčové věci, kterými můžete každý den přirozeně posílili svůj imunitní systém.

Fyzio a masážní služby – Nopills.cz – Poliklinika Národní, Fyziocentrum Mint terapie, Praha 1

Klíčový je i dostatek mikroživin

A jak můžete podpořit a aktivovat samouzdravovací schopnosti organismu. Nebojte se výživových doplňků. Ve své praxi se mi výborně osvědčili doplňky Zinzino a Bewit.

Pokud se nyní cítíte unavení, máte problémy se spánkem nebo se zotavujete z fyzické nemoci rozhodně na nic nečekejte a vyzkoušejte hned. Můžete mi napsat o konzultaci vašeho problému a já vám doporučím vhodnou kombinaci vám na míru.

Velkou výhodou je i snadné užívání, doplňky jsou velmi šetrné i k našemu trávicím traktu snadno postupně rozloží. Pokud víte co potřebujte, můžete se obsloužit hned v našem v eshopu, kde najdete i reference uživatelů doplňků nebo mi napište na info@nopills.cz nebo zavolejte na 739 329 029.

Pečujte o sebe komplexně a pravidelně.

Katy

Zinzino Balance Oil– denní dávka Omega 3 a polyfenolů

Zdroje: Centrum Stem Cell therapy in Aventura; časopis Physical Theraphy

Materiál obsažený na této stránce slouží pouze pro informační účely a NEPOTŘEBUJE POSKYTOVÁNÍ LÉKAŘSKÉHO PORADENSTVÍ a není určen jako náhrada nezávislého odborného lékařského úsudku, rady, diagnózy nebo léčby. Vždy se obraťte na svého lékaře nebo jiné kvalifikované poskytovatele zdravotní péče s jakýmikoli dotazy nebo obavami, které můžete mít ohledně svého zdraví.

KPZ pro zdravou lymfu

e-Kniha první záchrany pro zdravou lymfu je přehledný a názorný souhrn informací, které vám pomohou udržet ve zdraví vaše tělo i mysl. 

Proč je lymfa klíčová pro zdraví každého z nás? Co způsobuje problémy jako je únava, otoky, špatné trávení, celulitida, problémy se spánkem, obezita a řada dalších? A co s tím můžete dělat Vy sami a hned? Pohodlně z domova? Čtěte...

Najdete zde jednoduše vysvětlené souvislosti lymfy a dalších systémů v těle, příčiny vzniku problémů. 

A praktickou část s návody na:

- domácí lymfatické masáže

- kuchařku pro zdravou lymfu a harmonické trávení s 50 recepty

- praktické sestavy cvičení na každý den pro harmonizaci lymfy, posílení fascií a svalů

- seznam podpůrných bylinek, domácích nápojů pro silnou imunitu a zdravé střevo

450 Kč

Komentáře
  • MŮJ YOUTUBE kanál – inspirace pro Vás
  • Kdo stojí za blogem?

    KATEŘINA FADLJEVIČOVÁ

    Mým cílem je pomoci Vám najít rovnováhu a cítit se skvěle ve Vašem těle. Zbavit Vás bolesti a naučit Vás vědomě ukotvit zdravé návyky, aby jste byli sami sobě tím nejlepším koučem, trenérem. Naučili se sami postupně a hravě zvládat denní stresové situace a dobít baterky přirozenou cestou.

    Nebo Vám pomoci k trvalé životní změně a rozvoji, ať již chcete změnit práci nebo vyřešit osobní problém. Protože! Vaše životní rovnováha vychází ze zdravého těla, umění zvládat a vědomě využívat zdroje, které máme každý v sobě.

    Více o mně na mém webu psychosomatik.cz