LYMFA V SOUVISLOSTECH

CO JE DŮLEŽITÉ?

Uvědomit si, že vše v těle je v souvislostech. Proto. Věnujte čas pročíst si pár informací o tom, jak to v našem těle funguje. Doufám, že Vám tento článek přinese vhled a pomůže zorientovat se v problematice lymfodrenáží a péči o sebe.

Co je lymfa? Podívejme se na to z pohledu anatomie.

Mízně-cévní neboli lymfatický systém se skládá z lymfatických cév a vysoce specializovaných lymfoidních orgánů a tkání, především brzlíku, sleziny a mandlí a kostní dřeně. Nejmenší lymfatické cévy se nazývají lymfatické kapiláry a vedou podél tepen a žil. Všechny lymfatické cévy se spojují do dvou velkých kanálů, hrudního mízovodu a pravého lymfatického mízovodu, jež ústí do venae brachiocephalicae blízko srdce. Lymfa je tak odváděna z tkání lymfatickým systémem do krve. Probíhá zde míza, která je produktem tkáňového moku.

Aby se dostala míza zpět do oběhu, musí se denně 2 – 3 litry této tekutiny dostat cestou mízních kapilár do krevního řečiště.

Co se děje v lymfě – míze během své cesty?

Tekutina – míza, která se dostává do mízního systému je většinou bezbarvá a čirá kapalina. Obsahuje bílkoviny (asi 50-70%), větší množství tukových kapének ve formě mastných kyselin (zvláště míza odtékající z orgánů trávicího systému), cholesterol a další látky vzniklé v průběhu látkové výměny. Do lymfy se dostávají i vitamíny rozpustné v tucích (A,D,E,K), hormony, vápník, železo, měď. Míza také obsahuje lymfocyty a některé další krevní buňky.

Manuální lymfodrenáž Praha – www.nopills.cz

Tím se dostáváme k tomu, k čemu je to dobré. Jaká je funkce mízy?

Tak zaprvé drenážní. Látky z tkáňového moku, které do těla nepatří prostřednictvím mízy a následně další orgány transportuje z těla ven. Za druhé transportní. Látky, jako jsou např. vitamíny transportuje po těla a každý z orgánů, který je součástí celého systému si z něj vezme, co potřebuje. A třetí je funkce obraná (imunitní). Díky všem svým funkcím se lymfa podílí na udržení stálého vnitřního prostředí – homeostázy. Tělo může fungovat v harmonii jen pokud je zachována jeho rovnováha. A poslední fakt. Míza obsahuje bílé krvinky, ty se podílejí právě na po obranných reakcích organismu.

Jak probíhá transport mízy a co je důležité pro plynulý tok mízy?

Proudění mízy je velmi pomalý proces. V principu je realizován podobně jako pohyb krve v žilách. Mízní cévy se mohou samy smršťovat, dále se na pohybu podílí i kosterní svaly. Díky nim je lymfa vytlačována směrem k srdci. Pro pohyb lymfy je také zásadní a významný i nitrohrudní tlak, kdy je při vdechu lymfa nasávána do hrudníku, do hrudního  mízovodu. Na posunu mízy se také účastní i pulzace tepen, která se přenáší na stěny doprovodných žil i mízních kolektorů.

Jaké orgány jsou součástí lymfatického systému?

Mezi lymfatické orgány patří :

  • Lymfatické uzliny
  • Slezina
  • Brzlík
  • Mandle
  • Lymfatické uzlíky v tenkém střevě a apendixu
  • Kostní dřeň

Jak hledat souvislosti? Příklady

Lymfa&Ledviny&Celulita

Z výše uvedených faktů myslím, že začíná být jasné, že nelze opomíjet vzájemné propojení všech systémů v těle.  Co tím myslím? Pokud se podíváme například na slezinu. Je to orgán, který je součástí dráhy ledvin. Pokud nejsou v pořádku vaše ledviny s tím související orgány vylučovací močový měchýř ovlivní to i Váš lymfatický systém. V praxi je třeba řešit vše postupně a v souvislostech. Zde vycházím ze základních principů tradiční čínské medicíny.

Lymfa&Fascie&Pohyb

Dalším příkladem může být naše svalová a fasciální soustava. Ve své terapeutické praxi se specializuji na práci s celostními fasciálními technikami v péči o tělo. Fasciální soustava je klíčem pro zdravé fungování i celého svalového aparátu. Fascie je fascinující. A to doslova. Má také velmi významný podíl na správné funkci lymfatického systému. Proč? Povrchová fasciální tkáň je místo, kde se nachází i lymfatická síť, pokud je fasciální síť „stažená“, a to se může stát vlivem stresu, nadměrného a příliš intenzivního pohybu nebo naopak nedostatkem zdravého pohybu, má to neblahý vliv i na lymfu. Dochází ke stagnaci.

Proto i svým klientkám a klientům doporučuji hojně doma využívat práce s válci (foam-rollery) a míčky nebo baňkování, pro domácí regeneraci fasciální sítě.

BODYROLLING s Katy – válcování ke krásné a zdravé postavě

A co je ještě důležité. Psychika. Ale o tom si napíšeme příště. Doufám, že vám již asi začíná být jasné, že pro zdravé fungování lymfatického systému je možné najít mnoho cest, jak ho udržet zdravý a funkční.

Čím můžete ovlivnit lymfatický systém? Teď hned?

Udržením zdravého trávicího ústrojí, udržením zdravého tonusu svalové a fasciální soustavy, kvalitním dechovým stereotypem, dechovými cvičeními a mnoha dalšími faktory, jako jsou správně prováděné domácí automasáže, reflexní automasáže, domácí baňkování, podpůrné bylinkové kůra a další. Pokud Vás toto téma zajímá, vše jsem podrobně a názorně shrnula do mé knihy Zdravá žena – krásná žena, která spatří světlo světa 10. prosince 2020.

Co můžete udělat hned teď? A nebude Vás to stát ani korunu?

První zcela bezpečné kroky, které můžete začít dělat hned najdete v mém ebooku Zdravá lymfa H5. Stáhnout si ho můžete zcela zdarma zde.

Pokud se chcete objednat na osobní konzultaci, manuální lymfodrenáž, neváhejte. Termín si můžete rezervovat hned online nebo mi napište na katy.nopills@gmail.com.

Mějte krásný den,

Vaše Katy Fadljevičová

Tagy:

KPZ pro zdravou lymfu

e-Kniha první záchrany pro zdravou lymfu je přehledný a názorný souhrn informací, které vám pomohou udržet ve zdraví vaše tělo i mysl. 

Proč je lymfa klíčová pro zdraví každého z nás? Co způsobuje problémy jako je únava, otoky, špatné trávení, celulitida, problémy se spánkem, obezita a řada dalších? A co s tím můžete dělat Vy sami a hned? Pohodlně z domova? Čtěte...

Najdete zde jednoduše vysvětlené souvislosti lymfy a dalších systémů v těle, příčiny vzniku problémů. 

A praktickou část s návody na:

- domácí lymfatické masáže

- kuchařku pro zdravou lymfu a harmonické trávení s 50 recepty

- praktické sestavy cvičení na každý den pro harmonizaci lymfy, posílení fascií a svalů

- seznam podpůrných bylinek, domácích nápojů pro silnou imunitu a zdravé střevo

450 Kč

Komentáře
  • MŮJ YOUTUBE kanál – inspirace pro Vás
  • Kdo stojí za blogem?

    KATEŘINA FADLJEVIČOVÁ

    Mým cílem je pomoci Vám najít rovnováhu a cítit se skvěle ve Vašem těle. Zbavit Vás bolesti a naučit Vás vědomě ukotvit zdravé návyky, aby jste byli sami sobě tím nejlepším koučem, trenérem. Naučili se sami postupně a hravě zvládat denní stresové situace a dobít baterky přirozenou cestou.

    Nebo Vám pomoci k trvalé životní změně a rozvoji, ať již chcete změnit práci nebo vyřešit osobní problém. Protože! Vaše životní rovnováha vychází ze zdravého těla, umění zvládat a vědomě využívat zdroje, které máme každý v sobě.

    Více o mně na mém webu psychosomatik.cz