Přestaňte psát SMS, nebo se už nenarovnáte

Bolí vás hlava? Cítíte napětí v šíji? Bolí vás ramena? Brní ruce? Špatně spíte? Jste unavení? Ztrácíte motivaci?

Pokud jste se zde našli, možná se i vás týká problém dnešního století tzv. „Text neck“.

Termín byl poprvé užitý americkým chiropraktikem Dr. Dean L. Fismanem. Ten poukázal na spojitost syndromu vyhoření nebo opakované stresové újmy v důsledku špatné polohy hlavy, když ji máte „zavěšenou“ dopředu a dolů při pohledu na mobil nebo jiné elektronické zařízení. A to po delší dobu a opakovaně. Právě to je totiž příčinou vzniku dysbalance v horní polovině těla, která získala velmi příznačně název „text neck“.

Bohužel postihuje v dnešní době čím dál více lidí, a to bez rozdílu věku. Časté používání mobilních zařízení způsobuje přetěžování některých částí horní poloviny těla – od svalů krku, šíje, ramen po samotné horní končetiny. Dochází tak k funkčním poruchám pohybového systému a narušení správného postoje. V případě, že problém nezachytíte včas, dochází časem i k degeneraci meziobratlových plotének a změně postavení obratlů.

Jak to vypadá v praxi? Jednoduše řečeno, stále více jedinců vykazuje problémy pohybového aparátu jako je předsazení hlavy, horní zkřížený syndrom, kdy jsou na jedné straně některé svaly příliš namáhané a některé ochabují. Zde primárně dochází k přetížení svalů v oblasti šíje, prsních svalů, ochabování svalů přední strany krku, ale také přetížení svalů rukou, problémům se zápěstími a další. Svalová dysbalance vede v důsledku ke změně postavení páteře a na dlouhodobý problém je „zaděláno“.

Bohužel to sebou přináší také velmi nepříjemné stavy, které klient pociťuje například jako bolest v oblasti šíje, ramen, ale také rukou. Bolest či napětí jsou první signály těla, jež říkají, že je něco v nepořádku. Pokud se problém neřeší, dochází i k změnám v oblasti psychiky – cítíte se unavení, podráždění, trpíte nespavostí, špatně se soustředíte… Tělo i mysl jsou jeden celek. Proto by prvním krokem mělo být vědomé zastavení se. Nepřecházet první příznaky, nepolykat pilulky, ale řešit příčinu. Ideální je zajít si za zkušeným pohybovým terapeutem či fyzioterapeutem, projít vstupním vyšetřením a postupně cíleně problém odstranit. Každý člověk je originál a neexistuje universální řešení problémů. Vidím to u svých klientů:

Každý má jiné návyky, denní rutinu, provozuje jiný druh aktivity sportovní i pracovní. A to je třeba mít na paměti.

Navíc je třeba se na tělo i problém podívat jako na celek. V mém případě s klientem řešíme nejen důsledek, tedy odstranění bolestí, ale snažíme se i o změnu běžných denních stereotypů jako je sezení, chůze, práce u počítače. Protože jen tak se vyřeší příčina problému a nebude se bolest vracet. Tělo se postupně vrátí do svého „středu“.

Body Rolling – účinná technika pro odstranění bolestí – pohodlně doma či v kanceláři

Tedy opravíme postavení těla a klient získá nové pohybové návyky, které ho udrží fit a bez bolestí.
Ale pojďme se podívat na to, co můžete udělat možná hned. Nejde jen o držení telefonu při jeho používání, ale v druhé řadě bude klíčové i sezení u počítače, kdy dochází k podobnému přetěžování horní části těla.

První pomoc

  1. Buďte společenští. Přestaňte psát SMS, a začněte více volat. Je to nejen lidštější a potěší více než zpráva, ale vy se u toho ještě narovnáte.
  2. Při sezení u počítače si zkontrolujte správné nastavení výšky obrazovky, postavení myši i klávesnice, výšku stolu a postavení nohou. Já si například klienty u sezení na jejich pracovním či domácím místě vyfotím a místo pak upravíme na míru jim.
  3. Myslete vědomě na to, jak držíte mobil. Nepředklánějte hlavu, ruku s mobilem držte výše, střídejte ruce.
  4. Dopřejte si relax – zařaďte například masáže do svého pravidelného režimu. Masáž krásné uvolní svaly horní poloviny těla, krku, ramen i rukou.
  5. Pravidelně a ideálně denně si najděte čas na protažení, alespoň horní části zad a beder, rukou. Postačí 10 minut, ale denní práce s tělem dělá zázraky. Důležité je dělat cviky pomalu, pravidelně dýchat a vydržet v dané pozici alespoň 20 sekund.
  6. Válejte se! Ano, ale aktivně. Rolling – technika válení využívá pomůcek jako jsou pěnové válce a masážní míčky pro uvolnění a rychlejší regeneraci fascií a svalů. Jak na to se se mnou můžete naučit na workshopu (termíny na mých stránkách).
  7. Dýchejte. Jednou denně na pár minut si v klidu sedněte a uvolněte ramena, narovnejte se a pětkrát se hluboce prodýchněte se až do břicha, pokuste se dechem roztáhnout i hrudní koš. Změna postavení horní části těla způsobuje uzavírání hrudníku, změlčení dechu a další trable, ale to už je na další článek. Prostě to vyzkoušejte. Svaly na šíji se uvolní, prokrvíte i dutinu břišní, mozek a to se to bude pracovat.

Co dělat při dlouhodobých problémech?

Pokud máte problém, je ideální, jak jsem psala výše, navštívit pohybového specialistu nebo fyzioterapeuta. Jediným účinným řešením je cílené zařazení zdravého pohybu a dostatečné regenerace do vašeho týdenního plánu. A každý jsme jiný. Z mé praxe a více než sedmileté zkušenosti vím, že naprosto jinak se pracuje s maminkou na mateřské dovolené než se svobodným manažerem, který miluje sport. Ale řešení se vždy najde. Stačí jen pro chtít a něco pro to udělat.

Pokud máte zájem o konzultaci, neváhejte, objednejte se hned.

Těším se na Vás, Katky

KPZ pro zdravou lymfu

e-Kniha první záchrany pro zdravou lymfu je přehledný a názorný souhrn informací, které vám pomohou udržet ve zdraví vaše tělo i mysl. 

Proč je lymfa klíčová pro zdraví každého z nás? Co způsobuje problémy jako je únava, otoky, špatné trávení, celulitida, problémy se spánkem, obezita a řada dalších? A co s tím můžete dělat Vy sami a hned? Pohodlně z domova? Čtěte...

Najdete zde jednoduše vysvětlené souvislosti lymfy a dalších systémů v těle, příčiny vzniku problémů. 

A praktickou část s návody na:

- domácí lymfatické masáže

- kuchařku pro zdravou lymfu a harmonické trávení s 50 recepty

- praktické sestavy cvičení na každý den pro harmonizaci lymfy, posílení fascií a svalů

- seznam podpůrných bylinek, domácích nápojů pro silnou imunitu a zdravé střevo

450 Kč

Komentáře
  • MŮJ YOUTUBE kanál – inspirace pro Vás
  • Kdo stojí za blogem?

    KATEŘINA FADLJEVIČOVÁ

    Mým cílem je pomoci Vám najít rovnováhu a cítit se skvěle ve Vašem těle. Zbavit Vás bolesti a naučit Vás vědomě ukotvit zdravé návyky, aby jste byli sami sobě tím nejlepším koučem, trenérem. Naučili se sami postupně a hravě zvládat denní stresové situace a dobít baterky přirozenou cestou.

    Nebo Vám pomoci k trvalé životní změně a rozvoji, ať již chcete změnit práci nebo vyřešit osobní problém. Protože! Vaše životní rovnováha vychází ze zdravého těla, umění zvládat a vědomě využívat zdroje, které máme každý v sobě.

    Více o mně na mém webu psychosomatik.cz